2018-09-26 12:50:30• hírek • közlemény

Magyar Lóránd: megoldásokra, nem pedig politikai sárdobálásra van szükség az afrikai sertéspestis megállításában

A parlament alsóháza kedden, szeptember 25-én délután vitatta meg a mezőgazdasági miniszter ellen benyújtott egyszerű indítványt, amelyben az ellenzék a szaktárca vezetőjének menesztését kéri tekintettel az afrikai sertéspestis körül kialakult krízisállapotra.

Magyar Lóránd, Szatmár megyei parlamenti képviselő, az RMDSZ mezőgazdasági szakpolitikusa szerint nem szabad politikai retorikává alakítani ezt a problémát, és felelős hozzáállásra van szükség a politikum, az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság, valamint a sertéstenyésztők részéről a pestis megállítása érdekében.


A Szövetség alsóházi frakciójának álláspontja leszögezi, hogy megoldásokra van szükség, nem pedig további politikai sárdobálásra, azonban a mezőgazdasági miniszter ellen benyújtott egyszerű indítvány nem ezt a célt szolgálja, mi több, további káoszt eredményez ezen a területen.


Az RMDSZ képviselői továbbá úgy értékelik, hogy a legnagyobb felelősség a szaktárcától független intézményként működő Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóságot illeti meg, amely tevékenységében nem látta el a törvény által is előírt a feladatköröket az afrikai sertéspestis megelőzésében és terjedésének meggátolásában. Ebből adódóan az RMDSZ tartózkodott a szavazáson. A Szövetség továbbá azt kérte a jelenlegi szaktárcavezetéstől, hogy mielőbb dolgozzon ki egy kártérítési csomagot az érintett gazdák számára, valamint szabályozásokat vezessen be a hazai afrikai sertéspestissel nem fertőzött nyersanyag feldolgozására.


A képviselőház szerdán elutasította a Petre Daea mezőgazdasági miniszter ellen benyújtott egyszerű indítványt: 150 képviselő szavazott az indítvány ellen, 93-an támogatták azt, húszan tartózkodtak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: